Onderhoudstips

Uw favoriete meubelen efficiënt beschermen tegen beschadiging en voortijdige slijtage is heel belangrijk. We geven u dan ook graag enkele nuttige onderhoudstips mee. Zo kunt u er nog langer van genieten.

De 10 geboden

1. Tracht het evenwicht te bewaren tussen warmte en vochtigheid.

Een houten meubel mag niet te dicht bij een warmtebron (kachel, radiator, boiler,…) staan. Hout is een levendig materiaal dat constant vochtigheid opneemt of afstaat naargelang de vochtigheidsgraad van de omgeving. Een te droge lucht is evenmin aangewezen. Warmte en droogte zorgen er vaak voor dat het “hout” begint te “werken”.
U moet er vooral voor zorgen al te grote schommelingen in de temperatuur en de vochtigheidsgraad te voorkomen. Zowel voor leder als voor hout bedraagt de ideale temperatuur 18-20°c en is een vochtigheid vereist van 60-70%.

2. Zorg voor regelmatige verluchting van de vertrekken.

Het regelmatig verluchten van de kamers is niet alleen goed voor de bewoners, maar ook voor de meubelen. Een goede luchtcirculatie voorkomt immers vochtproblemen zoals schimmels. Bij het betrekken van een nieuwe woning worden de meubelen al te vaak te dicht tegen de muur geplaatst. Zeker wanneer de wanden bepleisterd zijn, moet dit absoluut worden vermeden. De lucht moet dan vrij kunnen circuleren tussen muur en meubel. Enkele centimeters afstand van de muur zijn tijdelijk onontbeerlijk.

3. Vermijd overmatig zonlicht.

Sterk zonlicht schaadt de oppervlakte van uw meubelen en kan leiden tot verkleuringen.
Dat u zetels of andere meubelstukken beschermt door ze te bedekken met kussens en doeken is een fabeltje. Eerst en vooral mag u dit zeker niet doen tijdens de eerste maanden. Omdat lucht en licht niet overal bij kunnen, is de kans groot dat u achteraf merkt welke plaatsen bedekt zijn geweest. Bovendien verhindert te veel bedekking dat het meubel ademt, vooral bij houten meubelen.

4. Gebruik meubelen daar waarvoor ze zijn bestemd.

Armleuningen van zetels zijn niet gemaakt om op te zitten, een stoel is geen schommel en een tafel is geen ladder, net zoals een bed geen trampoline is. Laden die openstaan dienen niet om op te leunen. Kortom, behandel uw meubelen met respect.
Deuren en laden van kasten kan u beter zoveel mogelijk sluiten. Sloten en scharnieren moeten met zorg worden behandeld en indien nodig zo snel mogelijk hersteld of gesmeerd. Het is ook beter om meubelen zoveel mogelijk te laten staan en niet om de haverklap te verplaatsen. Verplaats nooit volgestouwde meubelen, maar maak ze eerst leeg.

5. Hou uw meubelen in evenwicht.

De levensduur van een meubel hangt af van een zeker evenwicht. Een kastdeur die “sleept” is snel bijgeregeld. Staat de kast op een oneffen ondergrond, herstel dan dit euvel met een stukje hout of karton dat u onder één van de poten schuift. Op die manier staat de kast weer in evenwicht.

6. Draag zorg voor uw meubelen.

Behandel uw meubelen met respect indien u ze in hun oorspronkelijke staat wil houden.
Zo wordt een hete ovenschotel beter niet zonder onderlegger op een houten oppervlak van de tafel gezet.

7. Vermijd overmatig stof.

Net als andere voorwerpen hebben meubelen te lijden onder het stof. Het stof moet dus regelmatig worden afgenomen met een propere doek. Voor textiel zijn een borstel of stofzuiger aangewezen.

8. Wees op uw hoede tijdens het schoonmaken.

Bij het stofzuigen moet u opletten de meubels niet te beschadigen. Scherpe randen kunnen lelijke krassen maken.
Ook bij het dweilen moet u opletten, zorg ervoor dat u de meubels onderaan niet raak met uw dweil, dit om vlekken, vocht e.d. te vermijden.

9. Pas op voor sigaren- of sigarettenpeukjes.

De enige goede plaats om ze te doven is de daartoe bestemde asbak.
Roken kan ook de gezondheid van uw meubelen schaden.

10. Gebruik onderhoudsproducten op een verantwoorde manier.

Lees nauwkeurig de gebruiksaanwijzing van het gekocht onderhoudsproduct en de eventuele aanbevelingen van de fabrikant. Voor u begint met de schoonmaak van meubelen, is het aangewezen het product eerst uit te testen op een minder zichtbaar plekje.
Breng nooit onderhoudsproduct rechtstreeks op het meubel aan, maar spuit of smeer eerst een beetje op een zachte poetsdoek. Wees ook nooit kwistig met schoonmaakmiddelen.
Behandel één materiaal tegelijk en dek het andere af. Rook niet tijdens de behandeling en vermijd de nabijheid van een warmtebron.
Bewaar geopende onderhoudsproducten in hun oorspronkelijke verpakking en buiten handbereik van kinderen. U doet er goed aan de kamer achteraf te verluchten.

Andere onderhoudstips

1. Microvezel
2. Hout
3. Leder
4. Metaal
5. Stoffen

Heeft u nog vragen over het onderhoud van uw meubel of wenst u de hulp in te roepen van een bekwame, professionele hersteldienst? Neem contact met ons op via 016 50 00 55 of kim@ponsaerts.be.

Meubelen Ponsaerts nv wijst elke aansprakelijkheid af voor schade die kan ontstaan bij het onderhoud van uw meubelen, al dan niet aan de hand van deze tips. Als eindgebruiker moet u zich steeds goed vooraf informeren over de aard en de samenstelling van het materiaal van het meubel en de wijze van onderhouden. Bij hardnekkige vlekken roept u best de hulp van een vakman in. Alleen een professional kan u een geldig advies geven.

Meubelen Ponsaerts, Diestsesteenweg 594, 3202 Rillaar   |   +32 16 50 00 55   |   info@ponsaerts.be   |   Openingsuren   |   Disclaimer