Hout

Over het algemeen heeft hout slechts weinig onderhoud nodig. Een stofdoek volstaat doorgaans.
Verwijder vingerafdrukken met een licht bevochtigde zeemlap en wrijf er nog eens over met een droge stofdoek. Stel het hout indien mogelijk aan gelijkmatig licht bloot.
Houtsoorten met grove poriën, zoals eik en es, wist u beter niet met vocht af. Let op met water! Let er bij vazen, bloempotten en glazen op dat er geen water in het hout dringt. Indien er toch een waterrand ontstaat, wis deze dan
zorgvuldig af en wrijf na met een droge doek.
Meubelen in massief hout zijn onderhevig aan het vochtgehalte in de lucht. Als het vochtgehalte hoog is, zal het hout van uw meubel uitzetten. Bij droge lucht krimpt het massief hout van uw meubels, met klemmende deuren of slecht werkende sloten als gevolg. Bij vele meubelen kan dit worden opgelost door de scharnieren van de deuren een beetje in of uit te schroeven.

Vochtigheidsgraad

Voorkomen is beter dan genezen! Zorg voor een constante vochtigheidsgraad in uw woonkamer. Een waterverdamper of waterbakjes aan de centrale verwarming zijn een echte weldaad voor u en uw omgeving. Een relatieve vochtigheid van 50-60% is ideaal.
Onder invloed van koude, warmte en droogte kan massief hout gaan “werken”. Bij te droge lucht gaat het hout krimpen en kunnen er kleine scheurtjes ontstaan, zodra de luchtvochtigheid toeneemt trekken deze weer dicht. Zorg dus voor een constante luchtvochtigheid met waterverdampers.

Licht

Bescherm uw meubelen tegen direct zonlicht. Onder invloed van licht kan de kleur van uw meubel donkerder of warmer worden (enkel geloogd hout zal tijdens de eerste jaren enkele tinten lichter worden). Het is dus aan te raden om decoratie en tafelkleedjes geregeld van plaats te veranderen, zodat uw meubel egaal kan bijkleuren.
Gebruik onderzetters en anti-krasvilt. Hiermij verkleint u het risico op krasjes en andere beschadigingen.
Hout is gevoelig voor vocht, dus veeg onmiddellijk droog. Het is normaal dat er tussen de producten van verschillende producties kleurverschil is. Plaats nooit warme voorwerpen (ovenschotels, tassen…) rechtstreeks op het hout.

Massief hout

Massief hout bevat eenzelfde materiaal over de volledige dikte. Het wordt gefabriceerd door een boomstam te verzagen tot planken die daarna worden gladgeschaafd en verlijmd. Een kleurverschil in het hout is mogelijk doordat alle bomen van elkaar verschillen.

Eiken

Eiken is een zeer harde houtsoort en zeer gemakkelijk in onderhoud. Houd er  er rekening mee dat lichte kleuren zoals cérusé en blank eiken gevoelig zijn voor de inwerking van zonlicht en dus verkleuren.

Grenen

Grenen is een relatief zachte houtsoort en hierdoor kwetsbaarder dan eiken.
Het levendige lijnenspel met noesten en windscheurtjes is typisch.

Teak

Teak is een harde tropische houtsoort. Afwijkingen in kleur, maat en uitvoering behoren tot de charme van het product, omdat het grotendeels met de hand zijn gemaakt.
Ook windbarsten geven aan deze houtsoort zijn natuurlijke uitstraling.

Kersen/Noten/Mahonie/Taxus

Deze levendige, mooie houtsoorten lenen zich perfect voor het maken van meubelen. Ze zijn ook iets zachter dan eiken.

Houtfineer

Houtfineer wordt verwerkt op een onderbouw van bv. spaanplaat of MDF, voorzien van een afwerkingslaag in massief hout. Ook hier zijn dus kleurverschillen mogelijk. Spaanplaat en MDF zijn ecologisch verantwoorde materialen, omdat de laatste snipper hout wordt gebruikt voor de constructie. 
Afwerking & onderhoud: idem massief hout.

Folieafwerking

Hierbij perst men een synthetische bekleding met laklaag op een onderbouw van spaanplaat.
Afwerking & onderhoud: regelmatig stof afnemen met een licht vochtige doek volstaat.

MDF

MDF bestaat uit fijne vezels die onder zeer hoge druk zijn samengeperst.
Het materiaal is vormvast en wordt gelakt.
Afwerking & onderhoud: veeg uw meubel regelmatig af met een vochtige doek.
In geval van hardnekkige vlekken en kringen volstaat een oplossing van zachte zeep en lauw water. Gebruik nooit was, olie of agressieve schoonmaakmiddelen.

Vernis en lak

Regelmatig afstoffen en af en toe schoonmaken met een zachte, uitgewrongen doek.
In geval van een vlek, zo snel mogelijk optreden om definitieve beschadiging van de oppervlakte te voorkomen.
Gebruik nooit “wondermiddelen”, sprays, detergenten, schuurpapier, staalwol of bijtende producten omdat deze de laklaag zullen aantasten.
Voor meubelen die afgewerkt zijn met een glanzende laklaag, kunt u eventueel wel een boenmiddel gebruiken om de laklaag op te frissen. Let wel dat ook matte laklagen gaan blinken zodra u een boenmiddel gebruikt.

Olieafwerking

Deze afwerking is gevoelig voor vocht, dus neem af met een droge doek.
Breng 2 à 3 keer per jaar, met een pluisvrije doek de olie zeer dun aan, en wrijf na enkele minuten na met een droge doek. Houd er rekening mee dat de olie pas na enkele dagen goed uitgehard is en dan pas volledig werkt.
De sterke geur zal dan ook verdwenen zijn. Meubelen met deze afwerking worden in de eerste maanden dieper en warmer van kleur door gebruik en invloed van licht.

Wasafwerking

Deze afwerking biedt slechts tot op zekere hoogte weerstand tegen het indringen van vocht en moet u dus afnemen met een droge doek.
Gebruik normale meubelwas voor het onderhoud. Breng de was aan met een zachte doek en laat het meubel enkele uren drogen. Wrijf de was daarna uit. Geef het meubel 4 maal per jaar een zachte wasbehandeling.

Onbehandeld

Behandel vlekken op onbewerkt hout met proper, lauw water en een schuursponsje. Gebruik Teakfix voor een blanke beschermlaag op teak en herhaal dit meerdere malen per jaar.

Meubelen Ponsaerts, Diestsesteenweg 594, 3202 Rillaar   |   +32 16 50 00 55   |   info@ponsaerts.be   |   Openingsuren   |   Disclaimer