Leder

Meubelen en leder…

Voor heel wat mensen blijft het een combinatie die gelijkstaat met het summum van luxe. Daar zijn zijn streelzacht karakter en de onvergelijkbare uitstraling niet vreemd aan.

Inderdaad, leder is een geschenk van moeder natuur. En dat kunt u voelen, zien en ruiken! U hoeft dan ook geen doorwinterde kenner te zijn om echt leder van synthetische dubbelgangers te onderscheiden. Het is echter minder evident om de verschillende soorten leder onderling uit elkaar te houden.
Ook in de meubelsector wordt gebruikgemaakt van een aantal varianten die qua kwaliteit, comfort en levensduur sterk van elkaar verschillen.

Bij de aankoop van meubelen met een bekleding in leder laat het gros van de consumenten zich grotendeels leiden door hun zintuigen. Toch is een verkeerde beoordeling of een foute interpretatie van bepaalde karakteristieken uit de lucht gegrepen. Een klein voorbeeld: nerven worden soms onterecht geïnterpreteerd als punten die het leder zwak maken. Dit terwijl de aanwezigheid van nerven net een teken is van een fijne afwerking en een goede kwaliteit. Het is niet altijd eenvoudig om een juiste inschatting te maken.
Hoog tijd dus voor een overzicht van de meest gebruikte ledersoorten en hun eigenschappen.

Leder is een natuurproduct...

... met buitengewone eigenschappen en daardoor bijzonder geschikt voor het vervaardigen van kledij en meubelen.

Leder heeft traditie. Dankzij het looien komt men van de ruwe huid tot een duurzaam, zacht en soepel leder. Een werk dat veel geduld vraagt. De prijs van het leder wordt bepaald door de grootte en de gaafheid van de dierenhuid. Leder is levend materiaal dat ademt en flexibel is. Nerven, poriën, littekens, insectenbeten, kleurverschillen,… maken elk stuk leder uniek.

Glad leder, dik leder en antiek leder

De omzetting van huid naar leder vraagt ongeveer dertig tot vijftig bewerkingsfasen. Dit hele proces, dat al snel een drietal weken kan duren, noemt men het looien van leder. De kant van de huid waar vóór het looien de beharing of de wol was, de zogenaamde nerfhuid, wordt glad leder. De andere zijde wordt daim of suède.
Zwaar en sterk leder met een dikte van minstens 2 mm noemt men dik leder. Door bijkomende inkrimpingsprocédés wordt de nerfstructuur extra geaccentueerd, wat aan dit dik leder zijn typisch, rustiek karakter verleent.
Antiek leder is leder van de hoogste kwaliteit. Hiervoor worden uitsluitend uitgelezen huiden gebruikt. Dit leder wordt vaak donker geverfd en met speciale lak afgewerkt, waardoor het zijn typisch antieke patine verkrijgt.

Gepigmenteerd of gedekverfd leder

Gedekverfd leder is voorzien van een gepigmenteerde, niet-doorzichtige finishlaag, waardoor de natuurlijke oneffenheden in de huid minder opvallen.
Deze fixeerlaag biedt extra bescherming tegen invloeden van buitenaf (zonlicht, vuil, vocht, etensresten…). Huiden met kleine oneffenheden en natuurlijke kentekens kunnen verwerkt worden tot gepigmenteerd leder, waardoor deze ledersoort ook qua prijs zeer aantrekkelijk blijft.
Ze is dan ook ideaal voor een gezin met kinderen. Onderhoud en reiniging is wel noodzakelijk, aangezien de beschermlaag anders gaat barsten.

Semi-aniline leder

Een prachtige, soepele ledersoort met een duidelijke combinatie van de positieve kenmerken van gepigmenteerd leder en de natuurlijke uitstraling van comfort en zuiver aniline leder.
Long-life leder is een vorm van semi-aniline leder. Wat de prijs betreft, ligt deze ledersoort in de middenprijsklasse.

Gepatineerd leder

Dit is ook een semi-aniline ledersoort, waarbij door middel van een speciale techniek een bepaald licht, donker effect op de huid is aangebracht en van een transparante beschermlaag is voorzien, waardoor een speciale glanzende klassieke uitstraling ontstaat.

Aniline leder

Aniline leder is een van de fraaiste, meest natuurlijke ledersoorten. Niets aan deze ledersoort is gecorrigeerd of weggewerkt, waardoor u de volle natuur ziet en voelt.
Dit leder krijgt uitsluitend een vatverving. Omdat slechts weinig huiden geschikt zijn om tot aniline leder verwerkt te worden, behoort deze ledersoort prijstechnisch tot de duurste ledersoorten.

Geolied aniline leder

Deze ledersoort combineert de comforteigenschappen van aniline leder met wat meer natuurlijke kenmerken in het oppervlak van de huid. Tijdens het productieproces is een bepaalde hoeveelheid speciale olie toegevoegd, die geheel werd opgenomen door de huid. Hierdoor ontstaat een prachtige natuurlijke ledersoort met een zeer speciale, matte grip.

Gewaxt aniline leder

Dit type leder is te vergelijken met geolied aniline leder, maar hier werd tijdens de eindafwerking een hele dunne was of parafinelaag aangebracht. Het leder krijgt hierdoor een speciale, oude en haast antieke uitstraling en een vettige touch.
Beide ledersoorten (geolied  en gewaxt aniline) behoren door de extra bewerkingsprocessen tot de duurste ledersoorten.

Nubuck leder

Nubuck leder ontstaat wanneer een prachtige volnerf huid feitelijk verwerkt is tot een aniline leder en achteraf heel licht aangeschuurd (opgeruwd) wordt, waardoor een fluweelzacht oppervlak ontstaat. Nubuck heeft een suèdeachtige uitstraling en biedt optimaal en behaaglijk wooncomfort.

Lederlook (leather look)

Lederlook is geen echt leder, maar lijkt er wel veel op. Het grote voordeel is dat het makkelijk te onderhouden is. Zo kan het gewoon met een vochtige doek onderhouden worden en dringt vuil niet door in de bekleding.
Om de levensduur van lederlook te verlengen, is het echter aan te raden het te behandelen met een speciale reiniger en onderhoudsmiddelen.
Sinds een aantal jaren is er ook een stof die veel op leder lijkt. Deze wordt onder verschillende benamingen gebruikt (Nauco, Renna…). Het nadeel van deze materialen is dat ze niet de duurzaamheid van echt leder hebben. Het voordeel is dat ze een pak goedkoper zijn.

Het dagelijks onderhoud van leder

Stof leder steeds af met een zachte doek. Wrijf vervolgens zacht na met een vochtig zeem. Dep wat gemorst wordt meteen op, zodat het vocht de kans niet krijgt om in het leder te dringen. Is dat laatste toch het geval, gun het leder dan de tijd.
U zal verwonderd zijn hoe een vlek na verloop van tijd zal wegzakken.
Wrijf nooit plaatselijk te hard om een vlek te verwijderen, want dan verstoppen de poriën en blijft er een glimmende vlek over.

Nog enige tips

  • Reserveer een lederen zeem en een zachte doek speciaal voor het lederen salon, zodat reinigingsmiddelen
    (bv. ammoniak) en vuil niet op het leder kunnen inwerken.
  • Maak ronddraaiende bewegingen over het leder met het licht bevochtigde zeem
  • Houd de vochtigheidsgraad in uw woonkamer op peil. Droge lucht droogt leder vlugger uit. Een luchtvochtigheid van 50-60% is aanbevolen.
  • Direct fel zonlicht kan voor vele ledersoorten schadelijk zijn. Plaats lederen meubelen dus nooit in direct fel zonlicht. Let vooral op met rode kleuren. Deze reageren sneller reageren op de infraroodstraling van de zon.
  • Zet de lederen meubelen ook niet te dicht bij de kachel of de centrale verwarming. Het leder droogt dan plaatselijk uit. Ook de houten rompen van het meubel kunnen gaan trekken en scheuren.
Meubelen Ponsaerts, Diestsesteenweg 594, 3202 Rillaar   |   +32 16 50 00 55   |   info@ponsaerts.be   |   Openingsuren   |   Disclaimer