Stoffen

Algemeen onderhoud

Twijfelt u? Vraag meteen raad aan ons!
Reinig de stof van uw meubel regelmatig met een stofzuiger. Verwijder vlekken met een vochtige, propere doek die werd gedrenkt in een zachte zeepoplossing en vervolgens goed werd uitgewrongen. Vermijd producten met blekende bestanddelen (zoals waspoeders). Deze kunnen namelijk inwerken op de kleuren. Na het reinigen met zeep moet in elk geval worden nagespoeld met proper water en een propere doek.
Verwijder weerbarstige vlekken met een ontvlekker. Probeer het product eerst op een onzichtbare plaats om te zien of het de kleuren aantast of kringen nalaat. Gebruik een daartoe bestemd schuimproduct voor een grondige reiniging. Lees aandachtig de gebruiksaanwijzing voordat u de stof te lijf gaat! Indien de overtrek van uw zitmeubel kan worden afgenomen, laat u deze best chemisch reinigen. Het gebruik van andere reinigingsmiddelen houdt namelijk altijd bepaalde risico’s in: de stof kan krimpen of verkleuren, het product kan sporen of kringen achterlaten op de stof…

Wol

Wol is van nature vuilafstotend en niet zo kleurecht als synthetische stoffen.

Mohairs

Mohair wordt geweven uit angorawol, is fluweelachtig maar kan een licht kriebelig gevoel geven en heeft dezelfde eigenschappen als wol.

Synthetische stoffen

Deze verkleuren bijna niet en worden sneller vuil dan wol, maar ze zijn vrij goed te reinigen.

Katoen en linnen

Deze worden, omwille van hun decoratieve waarde, meest gebruikt. Ze zijn meestal wel modegebonden en zijn erg vatbaar voor vuil en verkleuringen. Sommige zetels hebben evenwel afneembare hoezen die in de wasmachine kunnen gestopt worden.

Grondige reiniging van stoffen salon met droogschuim

Spuit het droogschuim op de stof. Het schuim trekt het vuil aan en kan na enkele uren worden verwijderd met een vochtige doek. Verwijder het schuim zo goed mogelijk, anders blijft het vuil aantrekken. Wrijf het salon na enkele dagen nog eens op met een vochtige doek. De zetel zal wel sneller vuil worden als hij behandeld is met droogschuim.

Onderhoud van meubelstoffen

Meubelstoffen vragen een regelmatig onderhoud om ze in topconditie te houden. Regelmatig stofzuigen of uitborstelen is zeker aan te raden. Zo kan los vuil zich moeilijker in het weefsel nestelen.

Vlekkenreiniging

Eerste hulp bij vlekken

Verwijder vlekken meteen! Hoe langer vuil en vlekken blijven bestaan, hoe moeilijker het wordt om ze te verwijderen. Gebruik steeds een absorberende doek, zacht papier of een spons om kleine plekjes en vlekken op te deppen. Zorg ervoor dat u de vlek niet dieper in het weefsel drukt. Harde substanties, zoals kauwgom, kaarsvet, e.d. worden er beter met een bot mes afgehaald. De sporen kunnen meestal verwijderd worden door voorzichtig te deppen. Volg de vlekkenwijzer indien dit niet lukt. Probeer het vlekkenverwijderend product uit op een niet zichtbaar gedeelte van de stof. Zo test u uit z of de behandeling geen schade veroorzaakt. Schakel een erkend reinigingsbedrijf in als professioneel reinigen noodzakelijk blijkt.

Vlekkengids

Olieachtige vloeistoffen

Neem zoveel mogelijk vloeistof op met een schone en absorberende doek. Gebruik vervolgens een neutrale zeep of een merkshampoo voor de bekleding, maar vergeet niet te verdunnen.
Reinig steeds met een deppende beweging in plaats van een wrijvende of vegende beweging. Werk van de buitenrand van de vlek naar binnen toe om te voorkomen dat de vlek uitbreidt. Spoel de zeep of shampoo uit met warm (niet heet!) water.

Dikke vloeistoffen

Verwijder de substantie eerst zoveel mogelijk met een bot mes. Opdeppen, niet vegen. Behandel vervolgens met een vlekkenverwijderaar waarin een chemisch reinigende vloeistof zit.

Vast voedsel, vaste stoffen

Schep op met een bot mes en zuig achteraf het resterende vuil op. Verwijder vervolgens de resterende vlek met een neutrale zeep of shampoo. Gebruik een schone, absorberende doek en wrijf van buiten naar binnen. Spoel de zeep of shampoo altijd uit met warm (niet heet!) water.

Alcoholische dranken, koffie, thee

Neem de vloeistof zoveel mogelijk op met een schone en absorberende doek. Spoel de resterende vloeistof uit met warm (niet kokend!) water, eventueel met gebruik van een neutrale zeep. Niet laten inweken! Gebruik de oplossing met mate en spoel ten slotte de zeep of shampoo uit met warm (niet heet!) water.

Melk, room

Neem de gemorste substantie zoveel mogelijk weg. Ga daarbij te werk zoals voor de andere vloeistoffen. U kunt ook benzine gebruiken.

IJs

Was uit met lauw water en behandel eventueel met een vlekkenmiddel.

Eigeel

Reinigen met een doek gedrenkt in water en ammoniak.
Pas op! Gebruik geen ammoniak bij meubelen in bleke eik. Deze zijn hier erg gevoelig voor.

Kauwgom

Wrijf onmiddellijk weg met ijsblokjes of leg in de diepvries leggen om er daarna af te krabben. Was oude vlekken eventueel meerdere malen met vlekkenwater.

Kaarsvet

Verwijder het vet aan de oppervlakte met een bot mes. Behandel deze vlek na met een vlekkenverwijderaar met een chemisch reinigende vloeistof. U kunt de vlek ook afdekken met een aantal lagen keukenpapier en met een warm strijkijzer het vet opstrijken. Enige voorzichtigheid is hier wel geboden!

Fruitvlekken, balpen, bloed

Verwijder de vlek met neutrale zeep of een merkshampoo. Gebruik wel steeds KOUD water, want warm water zet zich in het weefsel vast. Gebruik voor het aanbrengen van de oplossing een schone, absorberende en kleurechte doek. Reinig met een deppende beweging, zonder te wrijven wrijven. Spoel de zeep of shampoo vervolgens uit met koud water.

Inkt

Neem de nog niet in de stof doordrongen inkt weg met een vloeiblad of absorberend papier. Verwijder daarna de vlek met in warm water opgeloste alcohol (1/3 alcohol, 2/3 water). Soms kan citroen ook helpen.

Verf, olieverf

Verwijder zoveel mogelijk verf met een bot mes, dep op en verwijder de rest met terpentine. Spoel daarna grondig uit met water en zeep of shampoo (van een gekend merk).

Urine, braaksel

Verwijder zoveel mogelijk met een schone, absorberende doek. Pak regelmatig een schoon deel van de doek. Werk van de buitenrand naar binnen toe om te voorkomen dat de vlek zich verder uitbreidt. Spoel uit met warm water.

Vet, motorolie, schoensmeer

Verwijder de vlek met een vlekkenverwijderaar met chemisch reinigende vloeistof. Deze koopt u in de meeste supermarkten of winkels met huishoudelijke producten. Wrijf of veeg niet, maar dep. Lees de gebruiksaanwijzing grondig door alvorens het product te gebruiken. Spoel de vlekkenverwijderaar altijd uit met warm (niet heet!) water.

Kleefstoffen

Was meerdere malen met aceton. Gebruik echter géén aceton bij acetaat- en chloorvezels. Behandel verse vlekken van componentenlijm meteen met aceton.

Lippenstift

Dep af met alcohol.

Parfum

Bij kleurechte stoffen: neem op met alcohol en was met fijn wasmiddel.

Meubelen Ponsaerts, Diestsesteenweg 594, 3202 Rillaar   |   +32 16 50 00 55   |   info@ponsaerts.be   |   Openingsuren   |   Disclaimer